duminică, 11 februarie 2018

Contradictii Biblice? Nicidecum!!!

Biblia nu se contrazice
Am discutat cu multe persoane despre acest aspect, am vizualizat multe bloguri si siteuri web ce au scos in evidenta faptul ca, in citirea Scripturii s-au regasit nenumarate contradictii. Total falsa aceasta gandire, daca putem sa o numim asa, sa nu uitam ca dintotdeauna raul a actionat impotriva binelui, una dintre armele de inselare ale raului stand chiar in acest fals concept despre faptul ca, insasi Biblia se contrazice.

Principalele erori ce stau la baza acestei teorii false sunt urmatoarele:


1. OMUL NU INTELEGE BIBLIA LA MODUL DUHOVNICESC, PRIN PRISMA LUI DUMNEZEU, CI AD LITTERAM, ADICA LA MODUL UNEI GANDIRI UMANE, CU ALTE CUVINTE “CA DE PE PAMANT…”

2. OMUL NU POATE SA FACA O DISTINCTIE, O DIFERENTIERE EVIDENTA INTRE INTELEGEREA SI ROLUL SCRIIERILOR VECHIULUI TESTAMENT SI INTELEGEREA SI ROLUL NOULUI TESTAMENT.

3. DIFERENTA INTRE TRADUCERI ALE BIBLIEI, UNDE INTRADEVAR APAR DIFERENTE INSA DOAR LA NIVEL DE TRADUCERE NU SI DE INTELEGERE. UN SINGUR CUVANT GRESIT TRADUS, POATE SCHIMBA INTELEGEREA EXACTA A MESAJULUI.

4. NEIMPLICAREA TOTALA A TUTUROR CULTLOR RELIGIOASE IN EXPLICAREA ACESTOR NEINTELEGERI, DATORITA FAPTULUI CA SI CULTELE RELIGIOASE NU POT INTELEGE BIBLIA DUHOVNICESTE, DECI FIIND INCAPABILA SA ADUCA LAMURIRI OMULUI IN ACEASTA PRIVINTA, AVAND INTERESE DE ALTA NATURA.

5. POTICNIREA, ADICA IMPIEDICAREA OMULUI NEINTELEGATOR SI NEDUMERITOR AL SFINTELOR SCRIPTURI, LIPSA TOTALA A UNOR EXPLICATII CARE SA LAMUREASCA ACEST ASPECT, DETERMINANDU-L SA ISI PIARDA SI ASA PUTINA CREDINTA CE O AVEA EVENTUAL PANA LA UN MOMENT DAT, IMPINGAND-UL SPRE ATEISM, ORI ALTE CAI.

6. DIFERENTA DE INTELEGERE INTRE CONTEXTE, SITUATII, PERIOADE, DESCRISE IN BIBLIE, ANALIZA PE VERSETE SI STUDIEREA MAI MULTOR TRADUCERI VECHI SI NOI ALE SFINTEI SCRIPTURI.


7. NERABDAREA DE A CERCETA BIBLIA, OMUL ASTEPTAND DINTOTDEAUNA UN RASPUNS RAPID, CE NU ARE LA BAZA O CERCETARE AMANUNTITA SI INSOTITA DE ARGUMENTE CARE AR SUSTINE FAPTUL CA, CUVANTUL LUI DUMNEZEU NU SE CONTRAZICE, PROBLEMA DE INTELEGERE FIIND DINTOTDEAUNA IN DREPTUL OMULUI.


In aceasta ordine de idei in aceasta postare dorim sa deschidem discutii despre versete ce par a se contrazice, precum si asteptarea parerilor si nedumeririlor cititorilor, in a veni cu neintelegerile lor cu privinta la acest lucru, avand posibilitatea sa posteze la sfarsitul acestui articol.


1. DUMNEZEU TATAL afirma: sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta


Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau. (Exod.20:12)
Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa ai zile multe si sa fii fericit in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau. (Deut.5:16)


2. MANTUITORUL, FIUL LUI DUMNEZEU afirma: sa urasti pe tatal tau si pe mama ta.


Daca vine cineva la Mine, si nu uraste pe tatal sau, pe mama sa, pe nevasta sa, pe copiii sai, pe fratii sai, pe surorile sale, ba chiar insasi viata sa, nu poate fi ucenicul Meu. (Luc.14:26)
Cine iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; si cine iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine. (Mat.10:37)


La o prima vedere pare o contradictie intre ceea ce spune Dumnezeu si ceea ce spune Mantuitorul care este Fiul lui Dumnezeu. Insa, sa observam cu mare atentie si sa intelegem mesajul Divin pe care atat Tatal doreste sa il transmita, cat si spusele Mantuitorului. Trebuie luat in calcul doua aspecte, pentru a nu se produce si intelege nici un fel de conflict intre spusele Tatalui si spusele Fiului.

Intelegerea duhovniceasca sau cu alte cuvinte “cheia” ce sta la baza acestei intelegeri, se regaseste in acest verset:

Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta. (Deut.6:5)

Diferenta se face intre trei cuvinte si anume:


UN LUCRU INSEAMNA SA IUBESTI / ALT LUCRU INSEAMNA SA URASTI / ALT LUCRU INSEAMNA SA CINSTESTI!
Mantuitorul ne indeamna la ura? Nicidecum! Insa din cauza slabiciunii omului, mai ales a ucenicilor carora le transmite aceste sfaturi, ucenici ce nu se aflau inca in plinatatea credintei, Mantuitorul ii invata ca trebuie sa IUBEASCA in primul rand pe Dumnezeu, mai intai de orice lucru. Pe locul secundar "plasand familia". Nici Dumnezeu pe de alta parte nu ne da porunca SA IUBIM pe tatal nostru sau pe mama noastra, ci asa cum spune porunca: SA II CINSTIM. De ce acest lucru?

Spre exemplu daca Dumnezeu ne invata un lucru, iar parintii nostrii ne invata un lucru contrar lucrului care ne-a invatat Dumnezeu, se produce urmatorul efect: ori vei ura pe unul, ori vei iubi pe celalalt, intrandu-se intr-un conflict, fiindca nu poti sluji la doi stapani. In acest caz este simplu. Ori vei iubi pe Dumnezeu si vei ura raul, implicit cine ti l-a dat, ori vei iubi raul si il vei ura pe Dumnezeu. Binele cu raul sunt doua lucrui opuse dupa cum bine se cunoaste. Pentru acest lucru, Dumnezeu a oferit calea de mijloc si anume:

1. SA ASCULTI DE DUMNEZEU ( SA IL IUBESTI )
2. SA URASTI RAUL, INDIFERENT DE NATURA LUI
3. SA CINSTESTI, DAR ASTA NUMAI IN CAZUL IN CARE NU ESTI IMPINS SPRE RAU.

Urati raul, cei ce iubiti pe Domnul! El pazeste sufletele credinciosilor Lui si-i izbaveste din mana celor rai. (Ps.97:10)

Totodata Mantuitorul ne arata si cine este de fapt mama noastra si tatal nostru din punct de vedere duhovnicesc:

Atunci cineva I-a zis: "Iata, mama Ta si fratii Tai stau afara si cauta sa vorbeasca cu Tine."Dar Isus a raspuns celui ce-I adusese stirea aceasta: "Cine este mama Mea si care sunt fratii Mei?"Apoi Si-a intins mana spre ucenicii Sai si a zis: "Iata mama Mea si fratii Mei!Caci oricine face voia Tatalui Meu care este in ceruri, acela Imi este frate, sora si mama." (Mat.12:50)

0 comments:

Trimiteți un comentariu