vineri, 26 ianuarie 2018

Ierarhia prioritatilor vietii.

Viata familia Dumnezeu
Dupa cum se stie in aceasta viata urmam un ciclu nastere-moarte, mai simplu, omul trebuie sa treaca prin anumite etape. In acest context trebuie sa observam cu mare atentie cine are prioritate in viata noastra in contextul: DUMNEZEU >>> FAMILIA >>> SOTUL / SOTIA. Este important sa va aducem dinainte la cunostinta doua aspecte, care stau la temelia acestei ierarhii si anume : CUNOSTINTA (cunoasterea) si CONSTIINTA (discernamantul) omului.
Totodata este important si de luat in calcul ca aceste etape nu au ca si un standard de varsta, ci pentru fiecare om in parte, drumul vietii este stabilit diferit, fiindca Dumnezeu lucreaza cu fiecare in parte dupa bunul lui plac, insa pe fondul Dreptatii lui Dumnezeu.


1. NASTERE >>> COPILARIE.

In aceasta prima etapa a vietii, depindem in mod evident si in mod direct de parintii nostri, mama si tata (uneori si ajutorul fratilor, surorilor…mai mult sau mai putin), ei fiind cei ce ne ocrotesc si ne invata drumul vietii stiindu-se faptul ca in aceasta etapa a vietii inca nu putem avea singuri discernamantul si cunoasterea necesara pentru a ne putea identifica cu o persoana de sine statatoare si independenta. Deci in mod direct depindem de catre familie (mama+tata), insa binenteles in mod indirect sub ocrotirea si protectia lui Dumnezeu, care este deasupra tuturor lucrurilor. Sa luam in calcul si faptul ca in aceasta perioada de viata suntem o singura parte in ceea ce priveste intregirea trupului atat din punct de vedere uman cat si din punct de vedere duhovnicesc. Cealalta parte inca neexistand in viata noastra si anume cealalta jumatate ce compune trupul intreg (barbat+femeie) ce are sa se alcatuiasca mai tarziu. In aceste spuse putem deduce in aceasta prima etapa a vietii urmatoarea ierarhie valorica:

1. In primul plan va fi: FAMILIA ( mama+tata…) - in mod direct ca implicare in viata noastra.
2. In al doilea plan va fi: DUMNEZEU - in mod indirect ca implicare in viata noastra.
3. In al treilea plan va fi: SOTUL / SOTIA - neexistand inca in planul vietii noastre.

Sa se bucure tatal tau si mama ta, sa se inveseleasca cea care te-a nascut. (Prov.23:25)


2. COPILARIE >>> TINERETE

Odata cu inaintarea in viata, traptat incepem sa cunoastem si sa constientizam pe fondul cunoasterii, avand posibilitatea si capacitatea sa discernem singuri ceea ce este bine sau rau, care este drumul vietii, care este rolul acestei vieti si cui trebuie sa ii dam valoare si de cine trebuie sa ascultam mai intai. In aceasta perioada binenteles se va face si distinctia in ce directie va pleca fiecare pe drumul vietii, insa in acest moment inca are un rol important si familia. Se poate cataloga si ca o perioada de "trecere". Odata cu dezvoltarea cunoasterii, omul va putea constientiza tot mai mult singur, iar aici drumurile despartindu-se, unii alegand cunoasterea si inclinatia spre aceasta lume, iar altii vor alege cunoasterea si inclinatia spre Dumnezeu, dar un lucru este cert caci in ambele situatii se are la baza Dreptatea lui Dumnezeu si totul se va face sub controlui celui Atotputernic, fiindca aici poate interveni si adevarul Biblic care sustine acest lucru prin: “caci unde va fi inima ta acolo va fi si comoara ta”. Asadar in aceasta etapa a vietii odata cu dezvoltarea cunoasterii se poate spune ca deja se va desparti “stanga de dreapta”, iar rolurile si ieraria treptat se vor schimba, deoarece Dumnezeu este deasupra tuturor, toate fiind supuse Lui.

1. In primul plan va fi: DUMNEZEU - in mod direct ca implicare in viata noastra.
2. In al doilea plan va fi: FAMILIA ( mama+tata…) - in mod indirect ca implicare in viata noastra.
3. In al treilea plan va fi: SOTUL / SOTIA - neexistand inca in planul vietii noastre.

Caci Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te iau de mana dreapta si-ti zic: "Nu te teme de nimic, Eu iti vin in ajutor!" (Isa.41:13)

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa ai zile multe si sa fii fericit in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau. (Deut.5:16)


3. CASATORIE >>> MATURITATE >>> BATRANETE

Chiar daca in esenta pe parcursu copilariei si tineretii invataturile primite de la parintii nostri au fost unele bune, altele mai putin bune, depinde de fiecare familie in parte, nu putem sa ne ascundem dupa adevar si sa un marturisim caci noi ca si oameni un putem fi atat de perfecti precum Dumnezeu, acest lucru determinand ca o data cu venirea cunoasterii in viata noastra sa nu alegem invataturile si indemnurile a ceva perfect, adica de la Dumnezeu in contrast cu invataturile venite de la parintii nostri. Acest lucru nu inseamna sa ii lepadam pe parintii nostri, ori sa nu recunoastem caci sfaturile lor ne-au ajutat in viata pe unii mai mult pe altii mai putin. Insa sa recunoastem caci intotdeauna ceva perfect este superior a ceva imperfect, sau slab. In acest fel valorile se inverseaza din punct de vedere al ascultarii. In concluzie, din punct de vedere duhovnicesc vom depinde direct de invataturile si sfaturile venite de la Dumnezeu deci ascultarea se va focaliza 100% asupra Dumnezeului celui Atotputernic. Pe planul al doilea din punct de vedere uman rolurile se vor schimba familia trecand pe ultimul loc iar pe planul secund va fi SOTUL / SOTIA, acestia doi impreuna vor deveni UN SINGUR TRUP.

1. In primul plan va fi: DUMNEZEU - in mod direct ca implicare in viata noastra.
2. In al doilea plan va fi: SOTUL / SOTIA - in mod direct ca implicare in viata noastra.
3. In al treilea plan va fi: FAMILIA ( mama+tata…) - in mod indirect ca implicare in viata noastra.

De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa, si cei doi vor fi un singur trup." (Efes.5:31)



0 comments:

Trimiteți un comentariu